Fluoresentie markers
Fluorescentiemarkers
Fluorescentie markers
Markers
Markers
Markers

Markers

Bij Darvan zij we er van overtuigd dat fluorescentie in materialen en producten een steeds grotere rol zullen spelen ter bescherming tegen namaak.

Fluorescentiemarkeringen

Specifiek gesynthetiseerde unieke kristallijne deeltjes met sterke karakteristieke fluorescentie -> authenticatie en sortering.

Kenmerken

Keramische markers

Unieke keramische deeltjes met chemische codes en willekeurige structurele eigenschappen.

Formuleringsroutes voor markers

Homogeen gemengd in het materiaal van een product @ 10 – 300ppm bij kunststoffen, harsen, keramiek, vloeistoffen, cement enz. -> vereist een bepaalde concentratie van de marker deeltjes.​

Geteste / geïntroduceerde marker oplossingen door Darvan

Toepassing 1:

Anti-valsmunterij

Vervalsingen maken 10% van de wereldhandel uit (1.000 miljard euro). Alle toonaangevende producten worden aangevallen: luxe, mode, kinderspeelgoed, elektronica, voeding, medisch, farmaceutisch, industrieel, elektrisch, bouw, nepvoedsel, geneesmiddelen, medische hulpmiddelen… Vervalsingen hebben een hoge kwaliteit bereikt. Zelfs deskundigen kunnen ze niet onderscheiden van originelen. Valsmunters besparen op R&D, kwaliteit, marketing, en genieten grote winsten met weinig risico’s.

Productauthenticatie

Authentificeren van originelen <-> discrimineren van vervalsingen, op het verkooppunt, inline in een machine -> vervalsers afschrikken, omzet en winst terugwinnen (anti-vervalsing).  Vooral belangrijk voor industriële producten: Overleef alle mogelijke schade (d.w.z. brand) en bewijs van originelen -> krachtige bescherming tegen ongerechtvaardigde aansprakelijkheidsclaims.

biometrisch paspoort

Toepassing 2:

Sorteren op basis van tracers -> sorteren & recycleren

Meer dan 20 miljoen ton plastic afval alleen al in de EU, een sterke toename van zwerfvuil in de wereld , het grootste deel daarvan is verpakking. Het grootste deel van het plastic afval wordt verbrand of gewoon “gestort” en is dus niet duurzaam.
De beste oplossing zou valorisatie door recycling zijn, zodoende maakt men financiële prikkels voor consumenten om geen zwerfvuil te produceren! Maar, recycling vereist een hoge verwerkingscapaciteit en automatische sortering met een hoge kwaliteit. Enkel sorteren op het niveau van de consument is niet betrouwbaar genoeg. Sorteren op de inherente materiaaleigenschappen is moeilijk omdat materiaalvlokken te klein zijn, fabrikanten en toepassingen niet te onderscheiden zijn en standaardisatie de verdere materiaalontwikkeling zou beperken. Hierdoor wordt recycleren op basis van tracers een ideale oplossing. Fluorescentiemerkers worden homogeen met andere additieven in de bereidings- of hoofdfase ingebracht. Alle kunststof producten of kunststofschilfers worden gesorteerd op fluorescentie en gescheiden in een hoogdoorvoerproces . Dit kan dmv twee gepatenteerde opties:

  1. Sorteren op golflengte van de excitatie -> identificatie van lichtgevende vlekken in het donker
  2. Opwinding met één “optimale” opwindingsgolflengte en sortering door emissielijnen

Referentietoepassing

Sorteeroplossing voor de pvc-raamindustrie -> scheiding van glasvezelversterkt PVC van standaard PVC : Glasvezelversterkte verbindingen zijn gemarkeerd met een specifieke upconversiemarkering en herkenbaar aan hun fluorescentie in de speciale sorteermachine.
Deeltjesgrootte: 2-8 mm, Deeltjessnelheid: 3 m/sec.
Doorvoercapaciteit: 2 ton bij 1m bandbreedte per uur
Identificatie van deeltjes ~100% -> hoge sorteerkwaliteit

Scroll naar boven