KOUD PREGEN / BLINDDRUKKEN

blinddrukken

Het idee

Bij het etsen wordt een zuurvaste laag fotografisch aangebracht op een metalen plaat. Deze laag wordt daarna ontwikkeld in een loog. Dan wordt de metalen plaat aangetast met een zuur. Het oppervlaktedeel dat niet beschermd wordt door de zuurvaste laag wordt tot een gewenste diepte aangetast en verwijderd. Dit proces is zwaar milieubelastend en niet zonder risico bij het uitvoeren.  Door de tekst bij Darvan dmv het aanmaken van een elektrode te zinkvonken worden de chemische stoffen geëlimineerd. 

Uitwerken concept

Darvan neemt alle initiatief en besteedt veel aandacht aan het ontwerp van de tekstrol. De tekst dient aangepast te worden in functie van het zinkvonkproces.

koudpregen
koudpregen

Technologie

Darvan gebruikt hiervoor een aantal noodzakelijke en specifieke technologieën, zoals microfrezen en eroderen (EDM).

Microfrezen

Frezen met werktuigjes met een diameter kleiner dan 1 mm: op een hogesnelheidsfreesmachine wordt met behulp van microfreesjes met een diameter van 0,1 mm, een tekst in een koolstofelektrode aangebracht. 

koudpregen
eroderen

Micro-eroderen (EDM)

Is een vonkverspaning in een diëlectricum waarbij de tekst en/of figuur op een positieve of negatieve vorm overgeplaatst wordt op het aan te maken product. 

Scroll naar boven